معرفی رشته فیزیک
فیزیک علم مطالعه، بررسی و کشف “هستی” است، نتایج این مطالعات قوانین فیزیک را می سازد که در تمام گستره گیتی برقرار و قابل استناد است.
هر انسان از لحظه ای که متولد می شود و حتی قبل از آن با انواع آثار و قوانین علم فیزیک مواجه می شود، حال خواه این قوانین را درک کند و فرآیند آن را بشناسد و یا نشناسد.
طیف های مختلف نور مرئی و نامرئی، عینکی که به چشم می زنیم، انواع صداها، صحبت کردن و ارتعاش حنجره، راه رفتن و دویدن، دوچرخه سواری، پرواز هواپیما و حتی حس گذر زمان همه و همه از قوانین فیزیک طبعیت می کنند.
از گذشته افراد کنجکاو مختلفی متوجه وجود رابطه ها در فرآیندهای مختلف شده بودند، که با مطالعه بیشتر و انجام آزمایش های متعدد این روابط را کشف می کردند.
این افراد که پدیدههای بسیاری را در مقیاسهای بسیار گسترده از ذرات بنیادی که تشکیل دهنده ماده هستند، تا کهکشانها و سراسر جهان هستی بررسی میکنند، فیزیکدان می نامیم.
در دانشگاه های سراسر دنیا فیزیک در کنار رشته هایی مانند ریاضی، شیمی و زیستشناسی به عنوان یک رشته پایه مطرح می شود و مجموعه آن را علوم پایه می نامند.
این رشته چند سالی است که در مقطع کارشناسی دارای گرایش نمی باشد و گرایش های رشته فیزیک در تحصیلات تکمیلی و از مقطع کارشناسی ارشد شروع می شود. قابل ذکر است که رشته ای جدید با نام فیزیک مهندسی نیز چند سالی است که به رشته های دانشگاهی افزوده شده و دارای سه گرایش می باشد که در پستی مجزا مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
گرایش های رشته فیزیک در مقطع کارشناسی ارشد به شرح زیر می باشد :
- فيزيك ماده چگال
- فيزيك پلاسما
- فيزيك هسته اي
- ذرات بنيادي و نظريه ميدان ها
- نجوم و اخترفيزيك
- فيزيك آماري و سامانه هاي پيچيده
- گرانش و كيهان شناسي
- اپتيك و ليزر
- علوم و فناوري كوانتومي
در ادامه هر کدام از گرایش ها را به صورت مختصر توضیح خواهیم داد.
فيزيك ماده چگال
این گرایش دارای کاربردهای زیادی در صنعت است و در آن درباره خواص اتمی برخی اجسام مانند رسانا، نیمهرسانا، ابررسانا و نارسانا بحث میشود.
فيزيك پلاسما
این گرایش درباره سیستمهایی بحث میکند که از ذرات باردار مثبت و منفی تشکیل شدهاند به طوری که آزادانه میتوانند حرکت کنند. فیزیک پلاسما کاربردهای فوق العاده و ویژهای در صنعت دارد.
فيزيك هسته اي
این گرایش درباره روابط حاکم بر اتمها و هستهها و انرژی ساطع شده از آنها بحث میکند. این گرایش تاثیر زیادی بر صنعت، صنایع دفاعی و پزشکی در دنیا دارد.
ذرات بنيادي و نظريه ميدان ها
این گرایش بیشتر نظری است و درباره ذرات بنیادی مانند الکترون، پروتون و نوترون و همچنین عناصر تشکیل دهنده آن ها و روابط ریاضی حاکم بر واکنشهای آنها بحث میکند.
نجوم و اخترفيزيك
این گرایش درباره نحوه تحول ستاره و سایر اجرام آسمانی از تولد تا مرگ، انواع آنها و همچنین روابط ریاضی حاکم بر فیزیک اجرام سماوی مانند ستاره ها، سیارات، ابرنواختر، سیاه چاله و … بحث میکند که میتواند به دو صورت نظری و عملی باشد.
فيزيك آماري و سامانه هاي پيچيده
این گرایش جنبه آماری دارد و بر روابط ریاضی حاکم بر فیزیک آنسامبل های حاصل از اجسام بسیار کوچکی که در کنار یکدیگر سیستم های بزرگ و پیشرفته ای را پدید می آورند، با استفاده از مکانیک آماری می پردازد.
گرانش و كيهان شناسي
این گرایش جدیدی است که اخیراً اضافه شده و بیشتر از جنبه نظری مسائل را مورد بررسی قرار می دهد و درباره روابط ریاضی حاکم بر فیزیک کل کیهان، قوانین حاکم بر آن مانند نسبیت عام و برخی اجزای آن مانند سیاه چالهها و همچنین انرژی تاریک و ماده تاریک بحث میکند.
اپتيك و ليزر
این گرایش درباره خواص نور، عدسیها، آینهها و همچنین انواع لیزر و کاربرد آنها بحث میکند. گرایش اپتیک و لیزر کاربرد زیادی صنایع حساس و مدرن دارد.
علوم و فناوري كوانتومي
فناوری کوانتومی یکی از زمینههای نوظهور فیزیک و مهندسی است که بر اصول مکانیک کوانتومی متکی است. رایانش کوانتومی، حسگرهای کوانتومی، رمزنگاری کوانتومی، شبیهسازی کوانتومی، اندازهشناسی کوانتومی و تصویر کوانتومی همه نمونههایی از غلوم و فناوریهای کوانتومی هستند.
با تحصیل در رشته فیزیک با بازارکار بزرگی رو به رو خواهید شد که البته ظاهرا به شما نیازی ندارند!
با این وجود می توان در برخی از موارد زیر به کار و فعالیت پرداخت:
- آموزش و پرورش در مقطع کارشناسی و بالاتر (تدریس در مدارس)
- سازمان فضایی در مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر
- کارخانجات جهت کنترل کیفیت محصول در مقطع کارشناسی و بالاتر
- سازمان اتمی در مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر
- دانشگاهها و مراکز پژوهشی در مقطع دکتری
پیدا کردن کار، بستگی به هدف فرد کارجو و فارغ التحصیل این رشته دارد. اگر هدف دبیری باشد بعد از فارغ التحصیلی میتوانید جهت استخدام در آموزش و پرورش اقدام کنید، اما اگر دوست دارید که در صنعت وارد شوید، این مساله بستگی زیادی به دانشگاهی که در آن تحصیل کردهاید و همچنین توانایی های فردی شما مانند سطح زبان انگلیسی، میزان تسلط به کامپیوتر و برنامه نویسی و … خواهد داشت.
اصلی ترین ویژگی رشته فیزیک، این است که مغز انسان را منطقی تربیت میکند. دلیل آن نیز واحد های درسی بسیار سنگین است که فهم آنها نیازمند ساعت ها تمرکز و تفکر می باشد. از همین رو فارغ از اینکه در چه زمینهای شاغل خواهید شد، تحصیل در رشته فیزیک، جهان بینی و نگرش شما به محیط پیرامون و مسائل آن را دگرگون خواهد کرد و سبب خواهد شد در ادامه راه زندگی و برای مراحل مختلف آن، تصمیمهایی بسیار منطقی و حساب شده بگیرید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره رشته فیزیک می توانید به این لینک ویکی پدیا مراجعه نمایید.
در صورتی که دانشجوی رشته فیزیک دانشگاه پیام نور هستید می توانید با جستجوی نام یا کد درس در سایت به تمامی نمونه سوالات سنوات گذشته پیام نور دروس این رشته در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دسترسی داشته باشید.
جهت بازدید از فروشگاه سایت می توانید از لینک زیر استفاده کنید.
معرفی رشته فیزیک معرفی رشته فیزیک معرفی رشته فیزیک معرفی رشته فیزیک معرفی رشته فیزیک معرفی رشته فیزیک معرفی رشته فیزیک معرفی رشته فیزیک معرفی رشته فیزیک معرفی رشته فیزیک